TINA: There Is No Alternative (Δεν υπάρχει άλλη επιλογή).


Μόνο η αλήθεια σώζει, η αλήθεια είν’ η λύτρωση. Αλήθεια και συναίσθημα ταυτίζονται σε αυτή την συγκυρία, γιατί αυτή η αλήθεια όπως εκφράστηκε με το μεγαλειώδες ΟΧΙ βγαίνει από τις ψυχές μας. Και είναι εύκολο να αποκαλυφθεί αρκεί να διώξουμε τα παραπετάσματα καπνού και να την παραδεχτούμε. Και η αλήθεια χρειάζεται θάρρος όταν την καταπνίγουν, εξυπνάδα να την αναγνωρίσεις όταν τη σκεπάζουν παντού, τέχνη να την κάνει ευκολομεταχείριστη και πονηριά να τη διαδώσεις ανάμεσα μας (Brecht).

του Γιώργου Χαλιμούρδα

Εν μέσω καύσωνα, εξελίσσεται το τελευταίο μεγάλο δράμα σε αυτόν το δύσμοιρο μνημονιακό τόπο. Πώς γίνεται άραγε τα τραγικά πάντα να τα περνάμε μες στο καλοκαίρι, που οι αντιστάσεις είναι μειωμένες και η ραθυμία και νωχελικότητα υπερτερούν της εγρήγορσης και άμεσης ανταπόκρισης; Και το πλαίσιο ενημέρωσης στημένο, έτοιμο από καιρό, πυροβολεί ακατάπαυτα το ταλαιπωρημένο μυαλουδάκι αυτού του λαού. Θες από τους εκβιασμούς, θες από την τρομοκρατία, την ανέχεια, το ψυχοπλάκωμα, το μετέωρο αύριο, πόσα να αντέξει ένα μυαλό;

Πάντα η επικαιρότητα είναι συγκεκριμένη και οφείλει  να έχει στη φαρέτρα της ειδήσεις πλήρως...
ελεγχόμενες που θα κυριαρχήσουν. Το μείζον δεν πρέπει να φτάσει ποτέ στην επιφάνεια. Πάντα θα πρέπει να βρίσκεται σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη είδηση. Ο κοσμάκης πρέπει να βρίσκεται μακριά από την αλήθεια, αυτή να αχνοφαίνεται κάπου στο υπερπέραν, να μην μπορεί να την αντιληφθεί άμεσα. Και τα νταούλια καλά κρατούν.


Από την μία μια πληγωμένη, ψυχικά διαταραγμένη Μαύρη Ντάλια, έρχεται στην πρώτη γραμμή σαν άρχοντας του σκότους, να εκδικηθεί τον άνθρωπο σε τούτον δω τον τόπο. Να βγάλει όλο το απόσταγμα της ανελέητης παλιανθρωπιάς, των πιο ζωωδών ενστίκτων και πρακτικών,  να πάρει σάρκα και οστά σε κείμενα και γραφές, σε νόμους και παρανόμους  ο άγγελος του θανάτουτο ΔΝΤ, το οποίο όπου, μα όπου κι αν έχει εμφανιστεί σπέρνει το θάνατο αδιακρίτως στον φτωχό λαό. Αυτός είναι ο μαύρος άγγελος του θανάτου, η Μαύρη Ντάλια, κανείς άλλος. Οι άλλοι απλά εκβιάστηκαν, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο, οφείλουμε να τους λυπηθούμε. Εξάλλου θέλετε να έρθουν οι παλιοί;

Από την άλλη ο πρώην δημοφιλής των ΜΜΕ Baroyfakis τρολλάρει όλο το ντουνιά. Δε γίνεται να μη γελάσεις με το πουκάμισο α λα Ταμτάκος, αλλά το γέλιο γίνεται πικρό αν αναλογιστείς ποιος είναι τελικά, διαχρονικά τι έχει πει και πράξει, και εν γένει το ρόλο που έχει παίξει σε αυτό το κρίσιμο διάστημα. Γιατί μην ξεχνιόμαστε, ήταν υπουργός οικονομικών που απέτυχε να μας πάει ένα βήμα παραπέρα, να μας βγάλει από το αδιέξοδο, και εν τέλει αποδείχτηκε όπως ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν είχε πρόσβαση ούτε καν σε στοιχεία των υπηρεσιών που ήταν… προϊστάμενος. Δηλαδή όλο λόγια, μόνο λόγια, πολλά λόγια, δείτε κατά καιρούς τι έχει πει, δείτε τη συνέντευξη στο Χατζηνίκο [1]. Δηλαδή μήπως τελικά ήταν αχυράνθρωπος; Και τώρα τον σκοτώνουν(;;;) γιατί έκανε τη δουλειά και δεν τον χρειάζονται άλλο;  

Παραπλεύρως ο Παναγιώτης το καλό παιδί, ο καλός αριστερός που αγαπάει την αριστερά, τους  αγώνες της, το κόμμα του και δηλώνει ότι  «προχωράμε πιο δυνατοί και ενωμένοι» και «στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά πολεμάμε το πρόγραμμά της», δήλωση η οποία είναι προσδιοριστική περιορισμένης νοημοσύνης, αλλά προβάλλει επίσης και τη σχάση που χαρακτηρίζει τη σκέψη και την πράξη της. Αλλά η ζωή είναι πόρνη κι έτσι τα φέρνει, γεννά κρίσιμες στιγμές που οφείλεις να ανταποκριθείς εγκαίρως, ειδάλλως σε διαγράφει η ιστορία. Και η επιλογή “πάμε αριστερά” σε μια εποχή χρεοκοπίας της αριστεράς, είναι επιλογή ήττας, επιλογή λιποταξίας, επιλογή δειλίας. Και τώρα ήγγικεν η ώρα. Όσο για τη Ζωή… φαίνεται προσώρας  να είναι …αλλού.

Και στη κορυφή ο Τσιπραντρέου. Το γλυκό παιδί, ο λαοφιλής προδότης, ο άνθρωπος της Μουτζουρίας, πουσόκαρε τις αδύναμες ψυχές αυτού του τόπου, ένα σοκ βγαλμένο από εκεί που δεν υπάρχει. Έκανε το ΟΧΙ ΝΑΙ, το μαύρο άσπρο. Και προσπαθεί να μας το πλασάρει σαν κάτι φυσιολογικό. Αλλά μας αγαπάει και αυτός και μας σώζει και αυτός, και λέει ότι τον εκβιάσανε και ότι δεν είχε άλλη επιλογή και αυτός. Και προσπαθεί να μας πείσει. Και μας δουλεύει. Κι όμως  οι… Τσιπρίτσες μασάνε, ακόμα τον εμπιστεύονται.

Αλλά το σοκ αυτό θα περάσει αδέρφια και θα δει ο λαός γρήγορα το μέγεθος της απάτης, που όμοιά της δεν υπάρχει. Και τότε θα δείτε ότι πέρα από τα παραπετάσματα καπνού εν μέσω θέρους η ουσία είναι μια. Το πιο σκληρό και βάρβαρο μνημόνιο είναι πλέον γεγονός και περνά με τη βούλα του ΣΥΡΙΖΑ, της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εν τέλει φαίνεται ότι οι δα­νει­στές και οι ντό­πιοι σύμ­μα­χοί τους είναι εν­θου­σια­σμέ­νοι από την προοπτι­κή να ψη­φί­σει και να εφαρ­μό­σει ο ΣΥΡΙΖΑ το 3ο μνη­μό­νιο. Αυτοί που μέχρι χθες απο­κα­λού­σαν τον Τσί­πρα «ακρο­α­ρι­στε­ρό εξ­τρε­μι­στή», τώρα τον απο­θε­ώ­νουν ως με­γά­λο ηγέτη. Γιατί ξέ­ρουν ότι αυτό το μνη­μό­νιο δεν μπο­ρού­σε να το πε­ρά­σει με τί­πο­τε το παλαιό μαύρο μέτωπο, παρά μόνο η προσωρινή μεγάλη δημοφιλία του Τσί­πρα, ο οποίος παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη … ελπίδα που έχουνε. Τελικά η Ελπίδα ερχότανε γι’ αυτούς…

Αλλά αδέρφια προσοχή.

Μόνο η αλήθεια σώζει, η αλήθεια είν’ η λύτρωση. Αλήθεια και συναίσθημα ταυτίζονται σε αυτή την συγκυρία, γιατί αυτή η αλήθεια όπως εκφράστηκε με το μεγαλειώδες ΟΧΙ βγαίνει από τις ψυχές μας. Και είναι εύκολο να αποκαλυφθεί αρκεί να διώξουμε τα παραπετάσματα καπνού και να την παραδεχτούμε. Και ηαλήθεια χρειάζεται θάρρος όταν την καταπνίγουν, εξυπνάδα να την αναγνωρίσεις όταν τη σκεπάζουν παντού, τέχνη να την κάνει ευκολομεταχείριστη και πονηριά να τη διαδώσεις ανάμεσα μας (Brecht).

Η ζωή, η ζωή μας δεν είναι φτερό στον άνεμο, έχει αξία. Η ζωή μας είναι ένας δρόμος που η ποιότητα της καθορίζεται από αποφάσεις, μικρές ή μεγάλες που τείνουν να γίνονται οικουμενικές. Έτσι λειτουργούσαν οι κάτοικοι αυτού του τόπου από παλιά. Έτσι θα πράξουμε και εμείς σήμερα. Γιατί δε γίνεται αλλιώς, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτικήThere Is Νο Alternative (TINA). Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Αυτοδιάθεση, η Ανεξαρτησία μας είναι αυτοσκοπός, είναι η ίδια μας η ζωή, πάντα έτσι ήταν σε αυτόν τον τόπο, έτσι θα γίνει και σήμερα. Αυτά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα πορευτούμε γιατί αν δεν το κάνουμε, θα πούμε άντε γεια ζωή, άντε γεια Πατρίδα, άντε γεια όνειρα, άντε γεια οράματα.Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αδέρφια. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Το ΟΧΙ αδέρφια που είπαμεπαίρνει σάρκα και οστά, θα πάρει σάρκα και οστά, οφείλει νομοτελειακά να πάρει σάρκα και οστά. Είναι στο μυαλό των πολιτών αυτού του τόπου.Είναι ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ στο φασισμό του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Είναι ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ στους καρκίνους της ευρωπαϊκής ένωσης που είναι η ασυδοσία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού που διαλύουν τον τόπο μας. Είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ στο υπερόπλο της φασιστικής Ευρώπης που είναι το Ευρώ. Δεν θα μείνει αναπάντητο αυτό το ΟΧΙ όσο και να το αρνείται ο συντηρητικός νους. Όσο και να το προδώσαν οι πολιτικοί αυτού του τόπου, όσο και να προδίδουν οι πολιτικοί αυτόν τον τόπο. Φτάνει πια η προδοσία. Έλεος πια. ΟΧΙ άλλη προδοσία.

Αυτό το ΟΧΙ είναι η Δημοκρατία μας, είναι η Ανεξαρτησία και η Αυτοδιάθεσή μας, είναι η Ελευθερία μας, μαζεμένα όλα σε μια τόσο μικρή λέξη αλλά τόσο γιγαντιαία. Το ΟΧΙ.

ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΔΕΡΦΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.




Ο Γιώργος Χαλιμούρδας είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ε.Μ.Π., και μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ακρόπολης


TINA: There Is No Alternative (Δεν υπάρχει άλλη επιλογή). TINA: There Is No Alternative (Δεν υπάρχει άλλη επιλογή). Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Αυγούστου 01, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.