Η Ελλάδα της "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο ραδιενεργών αποβλήτων

Στις 28 Ιουλίου, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Κ. Φωτιάδη Προεδρικό Διάταγμα «Περί θεσπίσεως εθνικού νομοθετικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων». (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2574)

Εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη στο άρθρο 22 των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τους...
οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα δεχθούν στις περιοχές τους την ταφή, ή την διαχείριση τέτοιων αποβλήτων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ανωτέρω άρθρο του ΠΔ.:

«Αντισταθμιστικά οφέλη

Αντισταθμιστικά οφέλη παρέχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη έχουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Ο αρμόδιος για την ΕΕΑΕ υπουργός συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μορφή και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ υπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών».

Αντί δικού μας σχολίου παραθέτουμε κατ’ αρχήν αντίστοιχο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην αντίστοιχη δημόσια διαβούλευση και θα επανέλθουμε σύντομα:

«Χίλια μπράβο, επιτέλους να μπορεί όποιος θέλει να έρθει σε επαφή και να πληρώσει για να μπορεί να θάψει σε ευρωπαϊκού επιπέδου εγκαταστάσεις, πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα σε όποιον δήμο τα δέχεται.
Είναι ευλογία αυτός ο νόμος, γιατί αυτά τα πλέον πιο επικίνδυνα απόβλητα στον κόσμο, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρουν χώρες και τοπικές κοινωνίες να τα δεχτούν.
Στην Ελλάδα των επενδύσεων και της ανάπτυξης όμως βρίσκουν ένα τόπο για εναπόθεση, έναν τόπο για πάντα.
Πρόταση: Να ξεκινήσουν οι πρότυπες εγκαταστάσεις εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στους δήμους που ανέκαθεν υποστήριζαν την ευρωπαϊκή ιδέα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Εκάλη Κηφισιά και το Κολωνάκι που περήφανα πρωτοστάτησαν στον αγώνα του Ναι και της υπέροχης ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ερώτηση: Τις εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής και την μεταφορά των ραδιενεργών αποβλήτων θα την αναλάβει ένας αξιόπιστος ιδιωτικός στρατός, που θα είναι ανεξάρτητος και θα υποστηρίξει την εταιρία κόντρα σε μεγάλο μέρος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας ή της χώρας;»


Η Ελλάδα της "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο ραδιενεργών αποβλήτων Η Ελλάδα της "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο ραδιενεργών αποβλήτων Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.