Σιγά-σιγά τα μέτρα, μέχρι να "χωνευθούν"

του Δημήτρη Κυπριώτη

Η κυβέρνηση κάθε ημέρα που περνάει.... διαπραγματευόμενη με του τοκογλύφους-δανειστές μας, βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε επώδυνη συμφωνία μαζί τους, άσχετα τώρα πως θα "πλασαριστεί" αυτή στον ελληνικό λαό και πως θα την φέρει για ψήφιση από τη Βουλή.

Δυστυχώς όμως και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές, δεν μπόρεσε να "τιθασεύσει" το θηρίο, παρά τις προσδοκίες που είχε "καλλιεργήσει" στο λαό.

Και πως να το κάνει άλλωστε, αφού χρησιμοποίησε και αυτή τα ίδια μέσα (σκληρές, όπως τις ονομάζουν, διαπραγματεύσεις) στο ίδιο όμως πάντα" κλουβί", το καθεστώς του χρέους και του ευρώ!

Όσο όμως οι διαπραγματεύσεις και οι κυβερνήσεις που τις διεξάγουν, θα παραμένουν στο ίδιο...
πλαίσιο, τότε κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα το καλλίτερο, παρά μόνο το χειρότερο.

Και αν σκεφτούμε ότι, λίγους μήνες πριν αυτή η πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόταν όχι απλά λίγο καλλίτερες ημέρες από ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά εντελώς ριζοσπαστικό περιεχόμενο στη διακυβέρνηση της χώρας, αντιλαμβανόμαστε το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης, τον εγκλωβισμό της, αλλά και την ανησυχία της για τη συνέχεια της διαδρομής της.

Τώρα όμως, βλέποντας η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από τους προηγούμενους, το μόνο που προσπαθεί, είναι ένα συνεχές "μασάζ" τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος της, μήπως και μπορέσει να περισώσει ότι μπορεί. Πάντως την ξεφτίλα δεν την γλυτώνει, όση τέχνη και να βάλει στην παραπληροφόρηση, δύσκολα θα αποφύγει τα χειρότερα. Ο λαός έχει ήδη πάρει το μήνυμα και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Και τότε........

Το ζητούμενο, στην περίοδο που διανύουμε, είναι ότι η εναλλακτική πρόταση δεν έχει αρχίσει ακόμη να παίρνει κεφάλι και για αυτό οι κυβερνώντες δείχνουν ότι έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να αργήσει για πολύ, αφού οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και φυσικά αυτή η πρόταση, με την πολιτική δύναμη που θα την παρουσιάσει, θα είναι φρέσκια, καινούργια και τίποτα δεν θα θυμίζει το παλιό πολιτικό κατεστημένο, αφού αυτό έχει ήδη εξαφανιστεί, απλά οι συντηρητές του δεν το έχουν αντιληφθεί.

Αλλά για να επανέλθουμε στη σημερινή κατάσταση, ας δούμε το πως περίπου διαμορφώνονται τα μέτρα που βγάζει με προσοχή η κυβέρνηση στον αέρα:

Τα μέτρα:

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη των ακόλουθων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς». Ειδικότερα:

  • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Είχε μειωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ από 2,1% που είναι σήμερα σε 3% ή περισσότερο (όσο δηλαδή ήταν πριν από τον Ιανουάριο). Στα πρότερα επίπεδα, δηλαδή σε 4% από 2,8% σήμερα εκτιμάται -σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται- ότι θα επιστρέψει η έκτακτη εισφορά και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Η πιο αξιόπιστη πηγή εσόδων για τον κρατικό κορβανά, βάσει αναφορών του ΥΠΟΙΚ. Δεν θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τουλάχιστον για το 2015.
  • Μη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.
  • Επιβολή φόρου πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος φορολογουμένων που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.
  • Εισαγωγή έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης για όσους θεωρούνται «πλούσιοι», βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
  • Επιβολή ενιαίου ΦΠΑ με ελάχιστες εξαιρέσεις και φόρου διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία.
  • Υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε 23 νησιά για συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 70 ευρώ
  • Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και διαμόρφωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει συμφωνηθεί και μένει να φανεί στην πράξη αν θα υπάρξουν αντιδράσεις στο Ελληνικό, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στον ΟΛΠ και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Με τις υγείες μας. Αλλά στο χέρι μας είναι να τα αγνοήσουμε και μαζί με αυτά και τους ίδιους που τα φέρνουν.


Σιγά-σιγά τα μέτρα, μέχρι να "χωνευθούν" Σιγά-σιγά τα μέτρα, μέχρι να "χωνευθούν" Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.