Να ποιοι κέρδισαν από την δήθεν διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης

του Δημήτρη Καζάκη

Τρελά κέρδη ανακοίνωσε το Bloomberg (25/2) για όσους αγόρασαν και κράτησαν τα ελληνικά ομόλογα όλο τον προηγούμενο μήνα. Οι κάτοχοι αυτοί των ομολόγων αμείφθηκαν με 11% απόδοση κατά μέσο όρο, η υψηλότερη στον κόσμο.

Ποιοι κέρδισαν; Όσοι στοιχημάτισαν ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ανατρέψει τα μνημόνια, ούτε να οδηγήσει σε διαγραφή του χρέους, ή σε έξοδο από το ευρώ. Αυτοί αγόρασαν πάμφθηνα ελληνικά ομόλογα όταν αυτά βρίσκονταν στο ναδίρ, λόγω των εικονικών "εντάσεων" που υπήρχαν ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΣΥΡΙΖΑ. Την εποχή δηλαδή που κ. Τσίπρας μίλαγε προεκλογικά για σκληρή διαπραγμάτευση, για τέλος των μνημονίων κοκ.

Οι επενδυτές που πόνταραν ότι δεν θα αλλάξει τίποτε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν περισσότερο από το διπλάσιο του 4,2% κέρδους επί των τίτλων της Δανίας, η επόμενη...
καλύτερη επίδοση, σύμφωνα με το Bloomberg index. Κι όλα αυτά σε διάστημα ενός μηνός.

Πώς το κατάφεραν; Μέντιουμ, ή εσωτερική πληροφόρηση; Να τι λέει το Bloomberg: "Σχεδόν αμέσως μόλις κέρδισε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση του για μείωση της κίνησης της οικονομίας στην Ελλάδα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει περίπου 100 χρηματιστές, λέγοντάς τους ότι δεν σχεδιάζουν καμιά απαξίωση του χρέους, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που συμμετείχε στη συνάντηση."

Η διαβεβαίωση αυτή του κ. Βαρουφάκη, την ίδια ώρα που μπροστά στις κάμερες έκαναν υποτίθεται σκληρή διαπραγμάτευση, καθησύχασε τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Pacific Investment Management Co. και του αμοιβαίου κεφαλαίου υψηλού κινδύνου (Hedge Fund) Greylock Capital Management. Η μεν πρώτη είναι πρώτη παγκόσμια στη διαχείρηση ομολόγων, ενώ η δεύτερη ειδικεύεται σε κερδοσκοπία με τίτλους χρεοκοπημένων κρατών. Οι συγκεκριμένες είχαν ήδη ανακοινώσει στις 26/1 ότι είχαν ακόμα αξία τα ελληνικά χρεόγραφα.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής της Greylock Capital Management, ήταν μέλος της Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee for Greece, η οποία με επικεφαλής τον Τσαρλς Νταλάρα, επέβαλαν μαζί με την κυβέρνηση Παπαδήμου τους ληστρικούς όρους του PSI το 2012 στην Ελλάδα. Τώρα βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να κερδοσκοπήσει με τίτλους που δεν αγοράζει κανείς, εκτός από τους αετονύχηδες της αγοράς με εσωτερική πληροφόρηση.

Έτσι, όσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε αποφασισμένη για ρήξη με τους δανειστές, τόσο οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση, τόσο πιο φθηνά αγόραζαν οι κερδοσκόποι έχοντας "εκ των έσω" την διαβεβαίωση ότι ρήξη δεν θα υπάρξει. Και μόλις επήλθε η συμφωνία οι τιμές εκτοξεύθηκαν προς τα πάνω, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη στους σπεκουλαδόρους και σε όσους "εκ των έσω" τους είχαν διαβεβαιώσει ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι, για το φιλοθεάμων κοινό.

Χθες έκλεισε ένας μήνας από τις εκλογές με την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει στα ίδια και χειρότερα, αλλά με το αζημίωτο. Οι ίδιοι που κερδοσκοπούν τα τελευταία χρόνια με τη χρεοκοπία της Ελλάδας, βγήκαν για μια ακόμη φορά κερδισμένοι με διάθεση να αμείψουν ποικιλοτρόπως αυτούς της νέας κυβέρνησης που τους παρείχαν μια ακόμη τόσο προσοδοφόρα ευκαιρία. Αλλά εσείς μην ανησυχείτε. Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη μέχρι να βάλουν και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του λαού και της πατρίδας.


Να ποιοι κέρδισαν από την δήθεν διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης Να ποιοι κέρδισαν από την δήθεν διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.