Το Κάλεσμα

του Γιάννη Σιδέρη

Αν και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, η πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, δείχνει την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες της χώρας στα χρόνια των μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες που είτε ήδη βιώνουν τη φτώχεια, είτε βρίσκονται στα πρόθυρα αυτής είναι 3.903.800 ή το 35,7% του πληθυσμού, η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά την Βουλγαρία (48%)!

Οι δείκτες διαβίωσης είναι απογοητευτικοί. Τέσσερις στους δέκα δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ένας στους τρεις δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, ενώ ένας στους δύο πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες!

Μια άλλη έρευνα, αυτή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, αποδεικνύει το άνοιγμα της ...
ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μια και μόλις το 1% του πληθυσμού κατέχει το 56,1% του πλούτου.

Είναι προφανές ότι η συνέχιση της επιβαλλόμενης πολιτικής, εξαθλιώνει όλο και περισσότερο τον λαό. Παρόλα αυτά όμως, οι φερόμενοι ως κυβερνώντες, όχι μόνο επιμένουν στον μονόδρομο των μνημονίων και της άκρατης λιτότητας, αλλά τολμούν να ψέγουν και χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες έστω και αμυδρά, προσπαθούν να αντισταθούν στην Γερμανική ηγεμονία!

Το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή πολιτική για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να αντιστρέψουν το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση μέσα στην πληττόμενη κοινωνία. Μετά λοιπόν το σενάριο του sucses story και υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, προσπάθησαν να επιχειρήσουν την αποδέσμευση της χώρας από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να λάβουν υπόψιν τους το διεθνές ασταθές περιβάλλον, πράγμα που συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάρρευση του ΧΑ και στην άνοδο των spreads, που καθιστούν πλέον αδύνατη για την παρούσα φάση την έξοδο στις αγορές.

Η επικοινωνιακή πολιτική λοιπόν της συγκυβέρνησης, περί τέλους των μνημονίων και διαφαινόμενης εξόδου της χώρας από την κρίση, κατέρρευσε μαζί με την τιμή των ομολόγων. Το μόνο που τους απέμεινε πια, είναι να επιρρίπτουν το σύνολο της ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες ότι η επιμονή του για εκλογές είναι η αιτία της αντίδρασης των αγορών, επιχείρημα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά τουλάχιστον ανόητο.

Έτσι, μια σειρά δηλώσεων από στελέχη των συγκυβερνώντων περί κλεισίματος των ΑΤΜ, απόσυρση των καταθέσεων, ακόμη και περί κοινωνικών συγκρούσεων ακούσαμε, έχουν ως ξεκάθαρο στόχο την μόνη εναπομείνασα επιλογή του Μαξίμου, προκειμένου να διαχειριστεί την αποτυχία του: ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΎ.

Και ενώ κάπως έτσι είναι διαμορφωμένο το πολιτικό πλαίσιο στην χώρα, το ΕΠΑΜ ήδη από τις 28 Σεπτεμβρίου με την Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου του, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, η οποία δεν είναι συνηθισμένη και δεν φαίνεται να ξεπερνιέται με τις συνήθεις μέχρι τώρα μεθόδους.

Τονίζει ότι οι αγορές έχουν μπλοκάρει λειτουργώντας πια με όρους απίστευτης κερδοσκοπίας, στρεφόμενες ουσιαστικά εναντίον της πραγματικής οικονομίας, κυρίως εναντίον του εισοδήματος και της απασχόλησης.

Για την χώρα μας αναφέρει προφητικά, ότι είναι εντελώς ανοχύρωτη, μια χρεοκοπημένη χώρα που οι δανειστές σχεδιάζουν τον κατακερματισμό της και εν τέλει την εκποίησή της.

Στην ίδια απόφαση όμως, πέρα από τις δραματικές αυτές διαπιστώσεις, αναφέρεται η πολιτική στόχευση του ΕΠΑΜ, που δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση ενός κοινού Μετώπου με τις αποκαλούμενες “αντιμνημονιακές” δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, με σκοπό να νιώσει ο λαός δυνατός, ώστε ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Και απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα και στις ηγεσίες, παρά το ότι κάποιες εξ’ αυτών αναλώνονται σε ανούσιους κοινοβουλευτικούς θεατρινισμούς.

Πάνω απ’ όλα όμως, απευθύνεται στη βάση αυτών των πολιτικών φορέων, ως την απαρχή μιας άλλης κατεύθυνσης της πατρίδας, μιας κατεύθυνσης που ο ίδιος ο λαός, ως ο μόνος αρμόδιος θα επιλέξει, αντιλαμβανόμενος τον ιστορικό του ρόλο που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος της ΠΓ του ΕΠΑΜ

- Δημοσιεύτηκε στο Χωνί στις 19/10/2014


Το Κάλεσμα Το Κάλεσμα Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.