«Συνετή έξοδος» προς νέο Μνημόνιο!

του Γιώργου Δελαστίκ

Σιβυλλικός ήταν αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσπαθώντας να περιορίσει από πολιτική σκοπιά το κόστος του νέου «Μνημονίου χωρίς όνομα», στο οποίο προτίθεται να υπαγάγει από τον Ιανουάριο την Ελλάδα. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές του «για μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα»!

Έριξε τους τόνους περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ. Την περασμένη Πέμπτη, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, έκανε λόγο για «σταδιακή απαλλαγή από το Μνημόνιο», η οποία θα λάβει χώρα «με εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις Βρυξέλλες «κλείδωσε» πολιτικά, χωρίς όμως να υπάρχει και γραπτή συμφωνία, η αποκαλούμενη «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης». Από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αφήνεται να διαρρεύσει ότι θα υπογράψει πως η ....
Ελλάδα δεν θα μπορεί να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων αν η αδυναμία χρηματοδότησής της από τις αγορές οφείλεται, κατά την κρίση της ΕΕ, σε ελληνική κυβερνητική υπαιτιότητα! Με άλλα λόγια, αν μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ πάρει κάποιο φιλολαϊκό μέτρο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» επειδή θα φταίει αυτή και τα μέτρα της για τις αντιδράσεις των αγορών!

Με το κόλπο αυτό η ΕΕ από τη μια μεριά και οι Σαμαράς - Βενιζέλος από την άλλη προσπαθούν να εγκλωβίσουν μια υποθετική μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρέτηση της ίδιας πολιτικής, εκβιάζοντάς τη με διακοπή κάθε έκτακτης χρηματοδότησης, αν τολμήσει να κινηθεί σε διαφορετική γραμμή από αυτή της πλήρους υποτέλειας που ακολουθούν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ! Έτσι, νομίζουν ΕΕ και Σαμαράς - Βενιζέλος, θα αναγκάσουν και την επόμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της, να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ, όσο αντιλαϊκές κι αν είναι. Αυτά, δηλαδή, που συμφώνησαν η ΕΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Στημένη δουλειά με πιθανότητες επιτυχίας.

Δίνουν «τα πάντα όλα»!

Η κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας πως δεν έχει πιθανότητες νίκης αν γίνουν εκλογές, προσπαθεί συνειδητά πλέον να αφήσει στον ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά «καμένη γη» στην οικονομία ώστε να του δυσκολέψει όσο περισσότερο μπορεί τις δυνατότητες πολιτικής επιβίωσης. Ελπίζουν έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καταρρεύσει πολύ σύντομα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθουν αυτοί στην εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης της ΕΕ θα διαρκέσει μόνο έναν χρόνο - όσο χρειάζεται, δηλαδή, για να εξευτελιστεί και να στραγγαλιστεί πολιτικά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Θα προβλέπονται επίσης, βάσει των στοιχείων που διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης κυβερνητικές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δύο επιτόπιες εξαμηνιαίες «αξιολογήσεις» των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης από «τεχνοκράτες» εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι, φυσικά, θα έρχονται στην Ελλάδα με συγκεκριμένη πολιτική αποστολή: να ταπεινώσουν την κυβέρνηση της Αθήνας, αν αυτή δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις. Στη συνέχεια θα δίνουν αναφορά στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, οι οποίες θα λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις της περαιτέρω δράσης.

Στοχεύοντας στην πρόκληση της μέγιστης δυνατής οικονομικής ζημιάς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν τα πάντα ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που παραδοσιακά γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, είναι άκρως αμφίβολο αν την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει πάλι ως πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς - κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

«Πολιτικός προβοκάτορας»!

Μπορεί σε επίσημο, κυβερνητικό επίπεδο οι Γερμανοί να κρατούν τα προσχήματα. Δεν αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με ωμότητα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όμως δεν σπατάλησε τον χρόνο της στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, έστω και για πέντε λεπτά, όπως ικέτευε το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εμφανίσει προπαγανδιστικά μια τέτοια συνάντηση ως στήριξη της Γερμανίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Επιπροσθέτως, ο γερμανικός Τύπος προετοιμάζει τους Γερμανούς για επικείμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό δημοσίευμα της μεγαλύτερης σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας της Γερμανίας, της Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Φαίνεται να είναι εμφανές ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών: ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», έγραψε χωρίς περιστροφές, αποδίδοντας ακριβώς σε αυτή την εκτίμηση τον εκνευρισμό των αγορών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα, «θέλει επιστροφή στην περίοδο πριν από την κρίση (...) και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη θελκτικότητα των εξαγγελιών του», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Είναι εμφανές, λοιπόν, κατά τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες του Μονάχου, ότι αν γίνουν

βουλευτικές εκλογές η Ελλάδα θα έχει ως πρωθυπουργό έναν... «πολιτικό προβοκάτορα»! Η ρεαλιστική εκτίμηση της πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας εκ μέρους των Γερμανών, συνδυασμένη με το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό μίσος εναντίον της Αριστερός, ακόμη και στην πιο ήπια εκδοχή της...

Όταν μιλούσε ο Σαμαράς...

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες σιβυλλικός, όπως γράψαμε στην αρχή του άρθρου. Ήταν πιο ομιλητικός όμως στη μητρόπολη του ιταλικού Βορρά, στο Μιλάνο, όπου είχε βρεθεί μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα, στις 17 Οκτωβρίου, πάλι για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τότε δεν είχε οριστικοποιηθεί η προληπτική χρηματοδότηση κι έτσι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφώς πιο αναλυτικός στην περιγραφή των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η χώρα ως αντίτιμο για την παροχή αυτής της χρηματοδότησης. «Αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές», δήλωσε αρχικά και μπήκε εν συνεχεία στην ουσία: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση», είχε δηλώσει στο Μιλάνο.

Ο κίνδυνος... φιλολαϊκών μέτρων!

Οι Ευρωπαίοι της Κομισιόν και οι Γερμανοί του Δ' Ράιχ έχουν όμως άλλον καημό. Όσο είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς ξέρουν ότι κάθε εντολή τους θα εκτελείται αμέσως και χωρίς την παραμικρή αντίρρηση. Αν όμως έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως θα επιχειρήσει να γκρεμίσει αξιόλογο μέρος του αντιλαϊκού οικοδομήματος που έχτισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυτά τα δίσεκτα μνημονιακά χρόνια; Δεν ξέρουν, αλλά για την ώρα το φοβούνται, όπως είναι πολύ λογικό.

Αυτό προσπαθεί να αξιοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. «Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο», δήλωσε στο Μιλάνο και εξήγησε τι εννοεί: «Τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν. (...) Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», τόνισε με μελοδραματικούς τόνους.

Το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου έφτασε σε τέτοιο βαθμό γελοιότητας που διοχέτευε σε φίλα προσκείμενους προς την κυβέρνηση δημοσιογράφους την «εκτίμηση» ότι οι δηλώσεις περί «αργυρώνητων βουλευτών» του ΣΥΡΙΖΑ επηρέασαν τις... αγορές σε βάρος της Ελλάδας! Εμφάνιζαν, δηλαδή, τις αγορές πανικόβλητες από το γεγονός ότι αν, υποθετικά μιλώντας, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποφάσιζε ποτέ να εξαγοράσει βουλευτές για να παραμείνει στην εξουσία, θα κατέρρεε η οικονομία της χώρας!

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

από τα «Επίκαιρα»


«Συνετή έξοδος» προς νέο Μνημόνιο! «Συνετή έξοδος» προς νέο Μνημόνιο! Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.