Νέο πολεμικό ανακοινωθέν!

του «Τσοπάνη από τα Τζουμέρκα»

Σε προηγούμενη ανάλυση μου είχα επισημάνει το γεγονός ότι οι μέχρι πρότινος επονομαζόμενες “περιφερικές συγκρούσεις”, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, για να μπορούν να εξακολουθούν να θεωρούνται ότι παραμένουν σε περιορισμένη έκταση.

Από δε την άποψη της γεωγραφικής τους θέσης κάθε άλλο παρά περιφερικές θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς.

Η έκταση και η διάταξη τους συνιστούν ένα σαφές πλέον μέτωπο, ενώ παράλληλα η χρονική τους αλληλουχία αποδεικνύει σαφώς ότι δεν πρόκειται για “μεμονωμένα” ή “τυχαία” γεγονότα, που δημιουργούν απλά την υποψία “συμπτώσεων”.

Εξ άλλου σε έναν παγκοσμιοποιημένο από κάθε άποψη κόσμο δεν θα μπορούσαν να μην είναι κι αυτές ακόμη οι συγκρούσεις παγκοσμιοποιημένες. Αρκεί λοιπόν να δει κανείς ότι ο άξονας του μετώπου διαπερνά τρεις ηπείρους, την Αφρική, την Ασία και ακόμη την ίδια την Ευρώπη.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, υπέρβαση, αυθαιρεσία ή οτιδήποτε άλλο....
το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα συγκρουσιακό καθεστώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τον οικονομικό πόλεμο που είναι ήδη σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σήμερα παίρνει νέες πιο ανησυχητικές διαστάσεις με τον νομισματικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει πρόσφατα, επειδή το δολάριο νοιώθει ότι ο ηγεμονικός του ρόλος, απειλείται από τις σινο – ρωσικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συνεπικουρούνται από τις άλλες χώρες των BRICKS και που έχουν σαν στόχο την αποδολαριοποίηση των διεθνών συναλλαγών στο ενεργειακό επίπεδο κατ' αρχήν και στη συνέχεια στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών γενικότερα.

Επομένως είναι κατά τη γνώμη μου αυταπάτη να πιστεύει κανείς σήμερα, ότι βρισκόμαστε στις παραμονές ενός δεύτερου “ψυχρού πολέμου”.

Η μόνη ψυχρότητα που υπάρχει δεν είναι άλλη από εκείνη που προκαλεί η λαίλαπα του ίδιου του πολέμου, τον οποίο ζούμε σήμερα και βλέπουμε να κλιμακώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα 'ταν βέβαια καλά να τα έλεγα μόνον εγώ έτσι τα πράγματα. Στο κάτω, κάτω ποιος είμαι εγώ; ούτε επώνυμος είμαι, ούτε έχω κάποια από εκείνες τις ιδιότητες που καθιστούν μερικούς “απίθανους τύπους”, εμπειρογνώμονες με εγκυρότατη και βαρύνουσα γνώμη, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Άλλωστε μόνον έτσι σε παίρνουν σήμερα στα σοβαρά. Αλλιώς κατατάσσεται κανείς στους γραφικούς και ενδεχομένως “συμπαθητικούς” τύπους , που “ναι μεν, αλλά...”.

Έλα όμως που στη περίπτωση αυτή δεν τα λέω εγώ τα πράγματα με “αυτό” τους το όνομα, αλλά η Deutsche Bank στην καθιερωμένη τακτική έκθεσή της προς τους πελάτες της, επενδυτές !!!!

Βέβαια τα “λέει” από την πλευρά του τι πρέπει να έχουν υπ' όψη τους για να αποφύγουν Τα “επενδυτικά ρίσκα”.
Τα δικά τους όμως “επενδυτικά ρίσκα”, είναι ταυτόχρονα και κίνδυνος για τη δική μας επιβίωση, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Σας παραθέτω λοιπόν αυτούσιο τον πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεσή της, που όπως βλέπετε τιτλοφορείται ως “κίνδυνοι κλειδιά”.

Όπως θα παρατηρήσετε, ο πίνακας περιλαμβάνει και άλλες περιοχές που δεν μαστίζονται από πολεμικές συγκρούσεις. Παρ' όλα αυτά θεωρούνται εστίες έντασης.

Τώρα αν προσθέσουμε κι αυτές στην “κινδυνολογική” μου ανάλυση τότε ...............

Επιπλέον όπως επισημαίνει ο Michael Cembalest, που είναι επικεφαλής του Milken Institute (Global Head of Investment Strategy) (πάρτε τίτλους να 'χετε), οι χώρες που εμπλέκονται στον “σύγχρονο παγκόσμιο” πόλεμο, αντιπροσωπεύουν το 11,7 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Και μην σας φαίνεται λίγο, διότι υπολογίζει μόνον τους κατοίκους των χωρών που βρίσκονται τη πολεμική ζώνη.

Όπως όμως ξέρουμε δεν είναι μόνον αυτοί τα θύματα του πολέμου. Είναι και τόσοι άλλοι που πληρώνουν άμεσα και έμμεσα τις συνέπειές του. Κλασσικό παράδειγμα οι γειτονικές χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τους στεγάσουν και να τους συντηρήσουν.
Άλλο παράδειγμα οι χώρες “του σκορπιού”. Ποιες είναι αυτές ;

Οι χώρες της ευρωπαϊκής Ε.Ε. που στο όνομα της υποταγής τους στις Η.Π.Α. και με τη κεκτημένη ταχύτητα της εξυπηρέτησης των γενικότερων συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, δεν έχουν αντιληφθεί, πόσο θίγονται οι ίδιες από τις “κυρώσεις” απέναντι στη Ρωσία και τα αυτοδίκαια αντίμετρα και ακολουθούν με τις οδηγίες των αμερικανών, μια πολιτική “αυτοκτονίας”. Τελικά η πολιτική αυτή της απερίσκεπτης και άνευ όρων υποταγής γυρίζει σαν boomerang εναντίον τους. Φυσικά από αυτή τη κατάσταση πιο ζημιωμένες είναι οι φτωχότερες χώρες που βρίσκονται ήδη σε κρίση.

Πρώτη και καλλίτερη η Ελλάδα.

Αυτά για αυτούς που ξέρουν και μπορούν ακόμη να σκέφτονται είναι λογικά και αναμενόμενά.
Ο ιμπεριαλισμός ουδέποτε είχε και δεν έχει υποχρέωση να “ταΐζει” όλον τον κόσμο. Ταΐζει μόνον μια ορισμένη και περιορισμένη κλίκα, που κερδίζει ακόμη κι από τις θυσίες των ομοίων της και που επωφελείται σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αυτό δεν φαίνεται δημοσίως και σαφώς.

Προσέξτε όμως το αξιοπρόσεκτο σε αυτόν τον πίνακα δεν είναι τα παραπάνω που λίγο ως πολύ είναι γνωστά, όπως θα σπεύσουν να πουν οι περισσότεροι, έστω ακόμα και απολαμβάνοντας την ασφάλεια του καναπέ τους και τη σιγουριά που τους προσφέρει η “κουλτούρα” τους.

Είναι τα χαμηλά ποσοστά των δεικτών που επιβεβαιώνουν ότι παρά το ολοκαύτωμα που έχουν σκηνοθετήσει οι επιτήδειοι, δεν διακινδυνεύουν ούτε στο ελάχιστο τα δικά τους συμφέροντα και επενδύσεις.

Οι υπόλοιποι ας καθίσουμε να βλέπουμε τον ιμπεριαλισμό να σέρνει την ανθρωπότητα στη καταστροφή και στον όλεθρο.

Και κάτι ακόμη για τους δύσπιστους :

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή υπάρχει μια σημαντική πτώση στα spreads, όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των άλλων ανατολικών χωρών εξαιτίας της κρίσης, κατ' αρχήν και των κυρώσεων της Δύσης στη συνέχεια.

Τι θα λέγατε όμως αν σας παραθέσω τα σχόλια του Δ.Ν.Τ. ;

“Μια επιδείνωση της σύγκρουσης, με ή ακόμη και χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων και των αντίμετρων, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία μέσω της επίδρασης των παραγόντων (διαύλων) άμεσης και έμμεσης εμπιστοσύνης.
Όμως, ίσως το πιο σημαντικό για τη Δύση, που τελεί υπό την οικονομική προστασία και την αιγίδα του ΔΝΤ, θα ήταν οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν πρόκειται να υπάρξουν διαταραχές στο εμπόριο ή τις χρηματοοικονομικές ροές με τη Ρωσία, ή αν η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας σημειώσει μια απότομη ύφεση”
Ιδού λοιπόν η απόδειξη !!!
Όχι για να μη λέτε ότι το Δ.Ν.Τ. είναι αναξιόπιστο.

Όχι μόνο κάνει τις σωστές εκτιμήσεις, αλλά μας προειδοποιεί κιόλας.
Απορώ λοιπόν με ορισμένους που έχουν για σύνθημα : “έξω το Δ.Ν.Τ. απ' την Ελλάδα”.

Μα τι θέλουν επιτέλους ας μας πουν καθαρά !!!


Νέο πολεμικό ανακοινωθέν! Νέο πολεμικό ανακοινωθέν! Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Αυγούστου 16, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.