ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ: «ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ»


Του Aristerix*

Ο κ. Λοβέρδος πρέπει να έχει πολύ θράσος, ή μάλλον ισχυρές πλάτες στα κυρίαρχα ΜΜΕ για να βγαίνει και να κατηγορεί την Αριστερά και ταυτόχρονα να επιρρίπτει ευθύνες στην «ακυβερνησία» για τη σημερινή κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, χωρίς να αντικρούεται.

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ορισμένα στοιχεία για την «καμένη γη» που άφησε πίσω του, που δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευστεί, ούτε από αυτόν, ούτε από τους φορείς που είχε στην εποπτεία του σαν υπουργός και σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Πρώτα θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια...
νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων. Θα χρησιμοποιήσουμε στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το ίδιο το υπουργείο Υγείας και αφορούν περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός.

Το χρονικό διάστημα από 1-1-2011 έως 31-12-2011 δεν αποδόθηκε από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στα Νοσοκομεία της χώρας το τεράστιο ποσό των 1661 εκ. ευρώ.

Το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 έως 28-2-2012 δεν αποδόθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία στα Νοσοκομεία 364 εκ. ευρώ ενώ για τις οφειλές του 2011 από τα 1661 εκ. που οφείλοντο αποδόθηκαν μόνο 10,5 εκ. ευρώ.

Βεβαίως αυτή η μη καταβολή νοσηλίων προς τα Νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών προς προμηθευτές, σε ελλείψεις σε υλικά και σε λειτουργικά προβλήματα των μονάδων υγείας.

Αλήθεια ποιος ήταν υπουργός όλη αυτή την περίοδο κ. Λοβέρδε; Ακυβέρνητο ήταν το Υπουργείο Υγείας;

Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του Υπ. Υγείας οι συνολικές ανεξόφλητές οφειλές του 2011 των νοσοκομείων προς προμηθευτές έφτασαν τα 936 εκ. ευρώ. Ποσό τεράστιο, σχεδόν ένα δις ευρώ για ένα έτος.

Αλήθεια ποιος ήταν υπουργός όλη αυτή την περίοδο κ. Λοβέρδε; Ακυβέρνητο ήταν το Υπουργείο Υγείας;

Ο ΕΟΠΥΥ που με τόση κομπορρημοσύνη δηλώνατε ότι ήταν τομή στην ασφάλιση Υγείας δεν είχε αποδώσει από την αρχή του 2012 μέχρι και την ημέρα που αφήσατε το Υπουργείο ούτε μια δεκάρα στα Νοσοκομεία της χώρας. Το ποσό μάλιστα που φαίνεται να οφείλει από τις αρχές του έτους (2012) ξεπερνά τα 350 εκ. ευρώ. Αλήθεια και γι αυτό φταίει η ακυβερνησία κ. Λοβέρδε;

Δημιουργήσατε έναν οργανισμό τον ΕΟΠΥΥ και προσδοκούσατε, στην χειρότερη περίπτωση για την λειτουργία του, έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 4,7 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί ούτε από εσάς ούτε από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ, το πρώτο τρίμηνο του 2012 εισήλθαν στο ταμείο του οργανισμού από τα ασφαλιστικά ταμεία 560 εκ. ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για μηνιαία έσοδα 200-210 εκ. ευρώ. Δηλαδή θα έχουμε μια υστέρηση εσόδων στον οργανισμό που οδηγεί σε ένα έλλειμμα μόνο εξ αιτίας αυτού του γεγονότος πάνω από 2 δις ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Αλήθεια ποιος ήταν υπουργός που επόπτευε αυτό τον οργανισμό και έκανε τους σχεδιασμούς όλη αυτή την περίοδο κ. Λοβέρδε; Ακυβέρνητο ήταν το Υπουργείο Υγείας;

Προκειμένου να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ προβλέψατε καταβολή νοσηλίων στα Νοσοκομεία 1,05 δις ευρώ. Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2012 οι απαιτήσεις των Νοσοκομείων σε νοσήλια είναι 370 περίπου εκ. ευρώ. Αυτό οδηγεί σε ετήσια βάση σε ποσό που φτάνει - παρά την μείωση των ΚΕΝ - στο 1,8 δις ευρώ. Δημιουργείται λοιπόν και εξαιτίας αυτού του γεγονότος νέο έλειμα ύψους 750 εκ. ευρώ.

Έχουμε λοιπόν από την υστέρηση εσόδων στον ΕΟΠΥΥ και την υποτίμηση των εξόδων για νοσήλια έλλειμμα στον οργανισμό 2,75 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε την εκτίναξη των εξόδων για διαγνωστικές πράξεις που πλέον έχουν δοθεί ολοκληρωτικά στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά άλλος Υπουργός τα σχεδίασε και εφάρμοσε κ. Λοβέρδε; Ακυβέρνητο ήταν το Υπ. Υγείας;

Μεταφέρατε στον ΕΟΠΥΥ τις υγειονομικές δομές του ΙΚΑ και τις αφήσατε χωρίς υλικά ενώ την ίδια ώρα μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ δώσατε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους πρόσβασης στις διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χωρίς μάλιστα κανένα πλαφόν, με επιβάρυνση και συμμετοχή βεβαίως των πολιτών.

Έτσι πληρώνατε προσωπικό στις δομες του ΕΟΠΥΥ που δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του, αφού δεν είχε υλικά, ενώ τα διαγνωστικά εργαστήρια θησαύριζαν και οι ασφαλισμένοι πλήρωναν.

Ούτε γι’ αυτό γνωρίζεται κάτι κ. Λοβέρδε; Έγινε από ένα ακυβέρνητο υπουργείο άραγε;

Οι τεράστιες οφειλές του ΟΠΑΔ μέχρι τις 31-12-2011, εποπτευόμενου οργανισμού του Υπ. Υγείας, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς, γιατρούς και παρόχους υπηρεσιών είναι έργο άλλου υπουργού κ. Λοβέρδο; Και γι αυτό φταίει η ακυβερνησία;

Οι απλήρωτες εφημερίες και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ήταν ευθύνη δική σας κ. Λοβέρδο;

Δεν έχει ενδιαφέρον να συνεχίσουμε την παράθεση των στοιχείων. Σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι πλέον εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, που φανατικός υποστηρικτής ήταν ο κ. Λοβέρδος, το καράβι του Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος έπεσε σε ξέρα. Έπιασε μάλιστα ξέρα, όχι εξαιτίας ακυβερνησίας στο Υπ. Υγείας, αλλά πολιτικών επιλογών που στόχευαν στη συρρίκνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών υγείας στις τσέπες των πολιτών.

Το κόστος της ''προσάραξης'' είναι τεράστιο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να «αποκολληθεί», να «επισκευαστεί» και να ανοίξει πανιά το σκάφος του ΕΣΥ. Ο αγώνας για ένα καθολικό δωρεάν και υψηλού επιπέδου Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά είναι ανάγκη να δοθεί.

Όμως ο ''καπετάνιος'' που το οδήγησε στις ξέρες, μιλάμε φυσικά για τον κ. Λοβέρδο, δεν μπορεί να δηλώνει έκπληκτος και να επιτίθεται ανενόχλητος στην Αριστερά κάνοντας τον ανήξερο για τη σημερινή τραγική κατάσταση. Θα του συνιστούσαμε να πάρει υπόψη αυτό που πολλές φορές λέει ο λαός μας, ότι «η σιωπή είναι χρυσός».

Πηγή: www.ygeionomikoi.gr
ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ: «ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ» ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ: «ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ» Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Ιουνίου 12, 2012 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.